Araç kiralamada dikkat edilecekler listesini sizin yerinize biz çıkardık. Size de okuyup dikkat etmesi kaldı. Buyursunlar!
Yurt dışı araç kiralama operasyonuna girişecek olan gezginlerimiz olabilir. Hatta bir tek gezgin değil de gezginlerden oluşan bir gezici gruptan bahsediyorsak araç kiralama toplu ulaşımdan çok daha maliyetsiz de olabilir. Ancak ne olursa olsun bu sürecin de bir prosedürü var ve bu konuda nelere dikkat edeceğinizi bilmek iyi olacaktır. Aksi halde, daha keyifli hale gelmesini istediğiniz seyahatinizde sizi hiç hesapta olmayan kötü sürprizler bekliyor olur. O yüzden okuyalım, bilinçlenelim.
İçindekiler
- 1 Araç Kiralama Şirketini İyi Araştırın
- 2 Kampanyaları Kaçırmayın
- 3 Aracınızı Doğru Seçin
- 4 Gideceğiniz Ülkenin Kurallarını Bilin
- 5 Ehliyetinizin Geçerliliğinden Emin Olun
- 6 Araç Kiralarken İmzalayacağınız Sözleşme Önemli
- 7 Önce Uçak Biletinizi Alın
- 8 Deponun Ne Kadar Dolu Olduğuna Bakın
- 9 Kaç Kişiyseniz O Kadarlık Bir Araç Kiralayın
- 10 Sadakat Programlarına Kulak Verin
- 11 Hasar Tespiti Yapın
Araç Kiralama Şirketini İyi Araştırın
Başlıca altın kural şudur; her şirketten araç kiralanmaz. Ne kadar şahane kampanyalar olursa olsun, ne tür vaatlerde bulunulursa bulunulsun bu konuya dikkat etmelisiniz. Araç kiralama için gerek yurt içinde gerekse yurt dışında mutlaka güvenilir bir şirket gerekiyor. Bu şirketi bulmak için de önce iyice araştırma yapın, şirket hakkında ne gibi yorumlar yapıldığına mutlaka göz atın.
Kampanyaları Kaçırmayın
Gerçekten de araç kiralama şirketleri yurt dışı da olsa bazen harika kampanyalar yapabiliyorlar. Bu kampanyaların birçoğu da normalde harcayacağınız paranın çok daha azını harcamanızı sağlıyor. Araç kiralama için şirketlere baktıktan sonra hangilerinin fiyatlarının daha avantajlı olduğunu karşılaştırın ve mutlaka kampanya olup olmadığına da bakın.
Aracınızı Doğru Seçin
Kaç kişi olacaksınız? Nereye gideceksiniz? Hangi mevsimde gideceksiniz? Araç kiralamada dikkat edilecek hususlar listenizde bu soruların cevapları da bulunuyor. Çünkü kiralayacağınız aracın ne olacağı tüm bunlara göre değişiyor. Eğer kalabalıksanız bir Doblo yerine bir karavan kiralamayı bile düşünebilirsiniz. Ancak az kişi iseniz bizden söylemesi; küçük araçlar her zaman araç kiralama için en uygun fiyatı bulabileceklerinizdir.
Gideceğiniz Ülkenin Kurallarını Bilin
Her ülkenin kendine has bazı trafik kuralları var. Tıpkı görgü kuralları gibi trafik kuralları da evrensel değil. Elbette bazıları hariç; mesela, hiçbir yerde yayaları ezmeniz yasal değil. Ya da bisikletli sürücülere yol vermemek. Ya da tır kullandığınız için diğer sürücülere biraz heyecan(!) yaşatmanız… Tamam, yeterince anlattık. Ama trafik kurallarını belirleyen şeylerden biri de trafiğin hangi yönden aktığıdır. Mesela, İngiltere. Gerçekten direksiyonun sağda oluşuna ve trafiğin soldan akışına adapte olabilecek misiniz? Bu gibi detaylara mutlaka dikkat edin ve gereksiz yere risk almayın.
Ehliyetinizin Geçerliliğinden Emin Olun
Her ülkede ehliyetinizi kullanamayacağınızı hatırlarmak isteriz. Şu anda Almanya, İngiltere, Norveç, İsveç, İtalya, İspanya gibi bilinen birçok ülke dahil 84 ülkede Türkiye’de sahip olduğunuz ehliyetin geçerliliği bulunuyor. Ancak bulunmayan 100’den fazla ülke daha var. Buralarda ehliyetsiz olduğunuz için araç kiralamak imkansız olabilir; kiralasanız dahi herhangi bir trafik kontrol noktasında alacağınız ceza dudak uçuklatacak cinsten olabilir.
Araç Kiralarken İmzalayacağınız Sözleşme Önemli
Yurt içinde de yurt dışında da önemli bir nokta bu. Araçla ilgili size verilen teminatın her detayını bilmeniz gerekiyor. Bu kapsamın en önemli maaddesini de sigorta oluşturuyor. Yurt dışında araç kiralama söz konusu ise sigortasız bir araç kullandığınız takdirde oluşabilecek hasarlardan sorumlu tutulabilecek olduğunuz. Çünkü her zaman sizin sahip olduğunuz sigorta bu tip hasarları karşılamayabiliyor. O yüzden sigortalı bir araç seçmenizde fayda var.
Önce Uçak Biletinizi Alın
Hayallerinizin tatili kiraladığınızın aracın sizi havalimanında beklemesi ve ona bindiğiniz an başlaması şeklindeyse bu senaryo için gerekenleri yerine getirin. Birçok firma daha siz kiralama yaparken uçak rezervasyon bilgilerinize ihtiyaç duyar. Aracı size vaktinde temin edebilmeleri için uçağınızın hangi tarihte ve saatte havaalanına geleceği bilgisini onlara vermelisiniz. Bu yüzden yurt dışı araç kiralama seçeneklerini araştırırken uçak biletinizi de almaya bakın.
Deponun Ne Kadar Dolu Olduğuna Bakın
Aracı aldığınızda bir miktar yakıt mutlaka olacaktır. Bazı firmalar depoyu doldurup verse de genel olarak çeyreğinden daha az yakıt varken aracı teslim alırsınız. İşte, bu noktada, aracın içinde ne kadar yakıt olduğundan emin olmalısınız. Çünkü aracı teslim ederken aynı miktarda yakıt bulurken teslim etmelisiniz. Eğer aldığınızdakinden daha az yakıt bulunuyorsa depoyu doldurma işlemini araç kiraladığınız firmaya bırakmış olursunuz ki bu da size normalinden daha pahalıya patlayabilir. O yüzden miktara dikkat edin, depoyu doldurma işini araç kiralama şirketlerine bırakmayın.
Kaç Kişiyseniz O Kadarlık Bir Araç Kiralayın
Özellikle yurt dışında araç kiralama söz konusu ise sakın bu konuda ucuza kaçabileceğinizi düşünmeyin. Yani, 4 kişilik bir araca “Biraz sıkışırız, sığarız.” mantığında 5 kişi binebileceğinizi düşünmeyin. Birçok yabancı ülkede kurallar bu konuda çok katıdır; eğer araç 4 kişilikse yalnızca 4 kişi olarak binebilirsiniz. Aksi halde ciddi bir ceza-i işlem uygulanır. Bu yüzden aracın hem ihtiyaçlarınızı karşılayacağına hem de herkesin rahatça sığacağı kadar yer kapasitesi olduğuna emin olun.
Sadakat Programlarına Kulak Verin
Kampanyalardan bahsetmiştik. Yine onların dahilinde olsa sadakat programları biraz daha uzun vadeli işbirliklerine kapı açıyor. Birçok firma uzun süreli müşterileri için farklı kolaylıklar, indirimler, avantajlar geliştiriyor. O yüzden hali hazırda yurt içinde kullandığınız ve yurt dışında da geçerliliği olan bir araç kiralama şirketinden hizmet alıyorsanız ilk olarak ona bakın. Ek olarak verilecek birkaç gün, daha büyük araçlarda indirim, 0 km araç avantajı gibi birçok çekici fırsatla karşılaşabilirsiniz.
Hasar Tespiti Yapın
Aracınızı teslim ederken aslında size ait olmayan bir hasardan ötürü sorumlu tutulmak istemiyorsanız hasar tespitini mutlaka yapın. Arabada bir ezik, çizik var mı diye iyice kontrol edin. Ayna, koltuk kılıfı gibi iç aksesuarlara da mutlaka göz gezdirin. Aksi halde aracı teslim alırlarken, belki firmanın da gözünden kaçmış(!) olabilecek bir hasardan siz sorumlu tutulabilirsiniz.
Bütün bu noktalara dikkat etmeniz halinde sorunsuz bir prosedür ve memnun edici bir hizmetle karşılaşma ihtimaliniz yükselmiş oluyor. Şimdi atlayın arabaya ve basın gaza! Ama çok da basmayın. 🙂
1 Yorum
Oldukça bilgilendirici bir yazı olmuş. Ellerine sağlık 🙂