Arabasına atlayıp da bir uçtan bir uca Karadeniz’i görmek isteyenler, bu yazımda size sesleniyorum. Arabayla Karadeniz gezisinde nerelere gidilir sizin için yazdım!

Karadeniz’i bir uçtan bir uca arabayla dolaşmak her babayiğidin harcı değildir. Ancak bunu yapmaya girişiyorsanız da karşılığını kesinlikle bulacaksınız! Zira Karadeniz’in her köşesinde gizli saklı pek çok güzellik var. Bir uçtan bir uca Karadeniz turu rota tavsiye için dopdolu bir yazı sizi bekliyor. Bu rotalar bahane! Siz Karadeniz’in o bilinmeyen yerlerine, benim rotamızın biraz dışına çıkmaya da özen gösterin. Buyurun arabayla Karadeniz turu rotası!
İçindekiler
- 1 İlk Durak: Bolu ve Çevresi
- 2 2. Durak: Safranbolu
- 3 3. Durak: Amasra
- 4 4. Durak: Sinop
- 5 5. Durak: Bafra
- 6 6. Durak: Samsun
- 7 7. Durak: Amasya
- 8 8. Durak: Ünye ve Fatsa
- 9 9. Durak: Bolaman
- 10 10. Durak: Ordu
- 11 11. Durak: Giresun
- 12 12. Durak: Sümela Manastırı
- 13 13. Durak: Uzungöl
- 14 14. Durak: Rize Yaylaları ve Artvin!
İlk Durak: Bolu ve Çevresi
İlk durak ve uzun seyahatimize başladığımız yer Bolu, arabayla üç beş tur atın, illa ki mükemmel bir yere denk geleceksiniz. Bir kere içinde Abant Gölü var. Acayip bir manzarası var Abant Gölü’nün. Doğa tutkunuysanız ardından Gölcük Gölü’nü ziyaret edebilirsiniz. Sabah saatlerinde ayrı bir güzel oluyor.
2. Durak: Safranbolu
Batı Karadeniz’in en önemli duraklarından biri olan Safranbolu’yu görmeden aracımla Karadeniz turu yaptım demeyin. Taşlı yollarında dolaşıp, güzelim tarihi evlerini görmeniz gerekiyor. Burası için size bir gün yeterli olacaktır. Geceyi bir sonraki durak olan Amasra’da geçirebilirsiniz.
3. Durak: Amasra
Safranbolu’dan yukarıya doğru çıkıyoruz ve karşımıza çok ilginç bir yarımada, Amasra çıkıyor. Zaten buraya tepelerden indiğiniz için, bir kere sizi çok güzel bir manzara karşılıyor. Eğer buraya akşama doğru gelirseniz işe öncelikle pansiyon bulmakla başlayın. Arabayla Karadeniz turu maliyeti için oldukça uygun yerler olan pansiyonlar, cebinizi kurtaracak. Amasra’da pek çoğunu zaten aileler işletiyor. Uygun fiyatlı bir yer bulacaksınızdır.
Amasra’nın doğasının ve özellikle de denizinin tadını çıkarmayı unutmayın. Hatta restoranlarına girip, bol bol yemekler yiyin!

4. Durak: Sinop
Amasra’dan Sinop’a gelirken çok güzel yerler göreceksiniz: Cide, İnebolu, Türkeli ve Ayancık. Buralarda kısa molalar vermek isteyebilirsiniz. Bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Ayancık’tan sonra Sarıkum, onun da bira ilerisinde Hamsilos Koyu var. Sinop’ta özellikle Hamsilos Koyu’na mutlaka seyahat edin.
Sinop gezi rehberi için buraya bakabilirsiniz.
5. Durak: Bafra
Sinop’tan Samsun’a giderken Bafra’ya uğrayacağız. Burada bir baraj gölü var ve o gölün de ortasında bir minare var. Derbent Barajı inşa edilirken, eski köy sular altında kalmış ama belli ki cami minaresi bu işe direnmiş ve bir nişane olarak gölün ortasında yükseliyor.
Bafra’da çok kalmayıp, hemen bir sonraki durağa geçiyoruz.
6. Durak: Samsun
Hemen belirteyim, konaklama için Samsun’u tercih etmeyin. Zaten bir günde hızlıca gezebileceğiniz yer. Samsun’dan sonraki kasaba veya köylerde konaklamanızı tavsiye ediyoruz. Maliyet bakımından değişen bir şey olmayacaktır ancak, geziniz daha da şenlenecektir.
Samsun’da hem Cumhuriyet hem de dünya medeniyetleri tarihine dair pek çok müze ve önemli yer gezebilirsiniz. Sonra da Amisos Tepesi’ne çıkıp, bir güzel Samsun manzarası eşliğinde yorgunluk atabilir, çaylarınızı yudumlayabilirsiniz.
7. Durak: Amasya
Amasya Samsun’un biraz aşağısında kalıyor. Eğer vaktiniz varsa rotanızı buraya çekebilirsiniz. Zira buna değecektir. Hatta konaklamak için oldukça uygun bir yer.

8. Durak: Ünye ve Fatsa
Amasya’dan tekrar yukarıya çıkıyoruz. Orta Karadeniz’in incilerinden ve en güzel kasabalarından olan Ünye ve Fatsa’da muhakkak durun. Bir çay için bir pide yiyin. Özellikle her iki kasabanın da sahil kesimi çok güzel. Şimdilerde epey kalabalıklaştılar, ancak hala çok güzeller. Fatsa’nın biraz ilerisinde Kabak Dağı vardır, pek bilinmez. Oranın hem manzarası hem de doğası efsanedir, bir görün derim.
9. Durak: Bolaman
Fatsa’dan sonra gelen küçük bir kasaba Bolaman. Gözden kaçabilir. Zaten güzelliği de burada. Karadeniz’de görülesi yerler arasında doğası en güzel olan yerlerden. Eğer havalar güzelse burada kamp yapmak isteyebilirsiniz. Sezon dışı gelmişseniz de, küçük bir pansiyon bulabilirsiniz. Hatta şanslıysanız belki deniz kenarında bir bungalowa denk gelirsiniz.
10. Durak: Ordu
Ordu’da iki şey yapın derim: İlk olarak teleferikle Boztepe’ye çıkın. Bütün Ordu ayaklarınızın altında. Acayip bir manzara. İkinci olarak da oraya çıktığınızda Ordu tostu yiyin ve beni anın. Hatta bir çayınız da benden olsun!
11. Durak: Giresun
Ordu’dan Giresun’a ulaşım zaten çok kolay. Yol üzerindeki kasabalarda çaydı kahveydi, bütün keyifleri yapabilirsiniz. Giresun Kalesi’ni gezmeyi ihmal etmeyin.
12. Durak: Sümela Manastırı
Giresun’dan çıkıp, sahilden devam edeceksiniz, Tirebolu’dan içeri gireceksiniz ve kendinizi önce Zigana’da sonra Sümela Manastırı’nda bulacaksınız. Dağın tam anlamıyla kenarına kurulmuş olan bu manastırın hikayesini mutlaka öğrenin!
13. Durak: Uzungöl
Sümela Manastırı’ndan sonra önce Trabzon’a uğramak isteyebilirsiniz. Sırf görmek için. Ama bu işi dönüşe de bırakabilirsiniz, zira içerilerde bir cennet var: Uzungöl. Karadeniz’in en güzel yerlerinden biri olan Uzungöl de, ne yazık ki son zamanlarda betona yenik düşüyor. Halbuki müthiş bir vadiye kurulmuş, çok güzel bir kasaba burası.

14. Durak: Rize Yaylaları ve Artvin!
Gelelim bu tura niye çıktığımıza! Ayder Yaylası ve Elevit Yaylası, arabayla Karadeniz turu için en güzel son duraklar arasında. Rize dolaylarında da illa ki konaklama yapmanız gerekecek, Karadeniz bungalov evler yazımı okuyarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Belki biraz daha ilerideki Hatila Vadisi Milli Parkı’na gitmek isteyebilirsiniz. Hatta Artvin’i karış karış dolaşsanız yeridir. Özellikle Hopa’ya uğramayı ve burada çay içmeyi unutmayın.
Bol bol kaybolmanız ve yolunuzu bulurken kendinizi bulmanız dileğiyle! İyi yolculuklar!