Başkent Ankara’yı görmek isteyenler ve merak edenler toplanın! Sizlere noksansız bir Ankara gezi rehberi hazırladım!
Çoğu zaman Ankara ile ilgili kötü şeyler duyabilirsiniz: “Ankara’ya gitmenin en güzel yanı dönmektir,” diye. Siz onlara kulak asmayın. Ankara gerek tarihiyle, gerekse de doğası ve kent oluşuyla oldukça güzel ve yaşanılır bir kent. Kendine has insanı ve oldukça ilginç kültürüyle de gidip görmek, yerinde yaşamak gerekiyor Ankara’yı. Hatta hakiki bir Ankaralı ile konuşmadan, dertleşmeden de dönmemek gerekiyormuş. Zaten Ankara, memleketimizin merkezinde bulunduğu için, her yerden ulaşımı da kolay. E ne duruyoruz o zaman? İşte karşınızda Ankara gezi planı düzenlemeniz için hazırladığım Ankara rehberi
İçindekiler
- 1 Ankara Ne Tarafta Kalıyor?
- 2 Kısa Ankara Tarihi
- 3 Ankara’da Kaç Kişi Yaşıyor?
- 4 Ankara Ekonomisi
- 5 Ankara’nın Havaları
- 6 Ankara’ya Nasıl Gidilir
- 7 Ankara’da Toplu Taşıma
- 8 Ankara’da Nerede Kalınır?
- 9 Ankara’da Ne Yenir?
- 10 Ankara’da Alışveriş
- 11 Ankara Gece Hayatı
- 12 Ankara’da Festivaller
- 13 Ankara’da Gezilecek Yerler
Ankara Ne Tarafta Kalıyor?
Ankara, İç Anadolu’da, Konya’nın hemen yukarısında, Kastamonu’nun da altında kalmaktadır. Ne Karadeniz’den tam olarak etkilenir ne de Akdeniz’den. İkisinin ortasında bir yerdedir. Türkiye’nin batı yarısının en doğu tarafını oluşturur. Nispeten merkezi bir bölgededir. El birliği ile Ankara’yı biraz daha doğuya kaydırsak, tam olarak Türkiye’nin merkezinde bulunacak.
Kısa Ankara Tarihi
Anadolu zaten medeniyet cenneti bir bölge. Ankara da tam olarak onun göbeğinde yer aldığı için medeniyetin göbeğinin göbeğinde yer almış oluyor. Tarih öncesi çağlardan beri burada hayat görülmekte. Özellikle Neolitik ve Bakır Çağları boyunca burada önemli yerleşimler kurulmuştur. Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar derken, ortalama bir tarih kitabının içindeki tüm medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır burası.
Eski çağ kaynaklarında, Ankara’nın kurucusu Frig Kralı Midas olarak bilinir. Adının da Midas tarafından koyulduğu düşünülmektedir. Gemi çıpası anlamına gelen Ankyra olarak bilinirdi buralar. Rivayete göre Midas, bir gemi çapası bulur ve bunu Zeus tapınağında saklar. Ankara ve gemi çapası biraz ilginç, değil mi?
Ankara pek çok başka medeniyetin de eline geçmiştir: Romalılar, Araplar, Bizanslılar ve nihayetinde Selçuklular ve Osmanlı. 1900 yılına girerken şehirde sadece 30 bin civarında insan yaşıyordu. Kurtuluş Savaşı sırasında hem ikliminin zor olması, hem de çok içeride bulunması sebebiyle askeri olarak ulaşılması zor olduğu için başkent ilan edildi ve meclis buraya taşındı. Halbuki o zamanlarda Ankara küçük ve sönük bir kasabadan ibaretti. Zaten bütün bir korumayı da bu şekilde sağladı. Cumhuriyet Dönemi ile birlikte hızla gelişti ve nihayetinde dinazor heykeline kadar ilerleyen bir süreç başladı.
Ankara’da Kaç Kişi Yaşıyor?
Ankara nüfusu yaklaşık olarak 5,5 milyon kişiden oluşur. Hatta bu nüfusun neredeyse tamamı şehirde yaşamaktadır. Kırsalda yaşayan sayısı oldukça azdır. Yüzölçümü ise 25 bin kilometre karedir ki bu anlamda İstanbul’dan kat kat büyüktür. Zaten kendisi en büyük şehirlerimizden bir tanesidir.
Ankara Ekonomisi
Ankara nüfusunun dörtte üçü hizmet sektöründe çalışır. Göçle gelen nüfusa çalışma alanı açacak gelişmişlikte bir sanayisi olmadığı için, insanlar hizmet sektörüne yönelmiştir. Ancak sanayisi yine de küçümsenemeyecek büyüklüktedir. Oldukça önemli işletmelere sahiptir ve Ankara ekonomisi bu sayede Türkiye gelirinin %12’sini oluşturmaktadır.
Her ne kadar kırsal nüfusun az olduğunu söylemiş olsak da, tarım alanları Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir. Ankara’nın yaklaşık %60’ı tarım alanı olarak kullanılır. Daha çok buğday, arpa ve şeker pancarı yetiştirilir.
Ankara’nın Havaları
İklimi iklimi, ikliminden bahsediyorum. Daha oralara gelmedik. Ankara ayazı ruhumu keser diye boşuna dememişler. Pis bir ayazı vardır gerçekten de Ankara’nın. Kışın soğuğu kemiklerinize kadar işler. Kışın sıcaklığın 0’ın altına düştüğü gözlemlenebilir. -3’ler görmüşlüğü oluyor. Yılın yarısını da zaten soğuk geçirir. Ayazını da hesaba katarsak, sıkı giyinmekte, dikkat etmekte fayda var.
Ankara iklimi karasal iklim olduğu için, bahar ayları neredeyse yok gibidir. Havalar hızla ısınır ve yazın da 30 – 40 derece civarında seyreder. Özellikle şehir içi oldukça bunaltıcı olabilir. Eğer temmuz ve ağustos aylarında Ankara’ya yolunuz düşerse yenilgiyi baştan kabul edin derim.
Ankara’ya Nasıl Gidilir
Ankara’ya gitmek için pek çok yolu tercih edebilirsiniz. Karadan gidiş zaten belli, her yerden otobüsler kalkıyor. Yanı sıra demiryolu ve havayolunu da tercih edebilirsiniz. Eğer aceleniz varsa havayolu derim. Havalimanından şehre çok rahat ulaşırsınız üstelik. Eğer ki vaktiniz nispeten varsa size kesinlikle demiryolunu öneriyoruz. Zaten Ankara’ya hızı trenle seyahat etmek mümkün olduğu için vakit çok da problem olmayacaktır. Demiryolu hem yolcu için çok rahat oluyor, hem de manzara seyretme imkanınız bulunuyor. Çoğunlukla ne kadar güzel bir memlekette yaşadığımızı unutuyoruz. Demiryolu bize bunu hatırlatan alanlardan bir tanesi. Umarım bol bol dışarıyı seyredersiniz!
Ankara’da Toplu Taşıma
Son kertede Ankara bir metropol olduğu için, toplu taşıma için de sıkıntı yaşamayacaksınız. Ankara otobüslerine EGO deniyor. Firmanın adını böyle koymayı münasip görmüşler. Otobüsler ile gayet rahat seyahat edebilirsiniz. Dilediğiniz yerden dilediğiniz yere giden bir otobüs bulabilirsiniz.
Ankara’da metro da bulunmaktadır. Çok kapsamlı değildir ancak pek çok merkezi noktadan geçtiği için işinize çok yaracaktır. Eğer metro seçeneğiniz varsa mutlaka metroyu kullanın. Tabii hava yağmurlu değilse! Bazı aşırı yağmurlu havalarda metroyu su basabiliyor.
Ankara’da Nerede Kalınır?
Ankara otel açısından oldukça geniş bir yelpaze sunuyor. Tamamen cebinize ve hayal gücünüze kalmış durumda. Ankara’da konaklama çok da pahalı değil. Ancak iyi bir otel olsun, sabah kahvaltımı versinler derseniz tabi fiyat yükselecektir. Üstelik bu oteller şehrin her bir yerine yayılmış durumdalar. İstediğiniz bölgede bulabilirsiniz. Otelin yıldızı ve hizmetleri arttıkça fiyatları da artıyor tabii.
Ankara’da Ne Yenir?
En sevdiğim bölüm! İç Anadolu zaten nasıl yemek yapılacağını çok iyi biliyor. Kendine has çok güzel lezzetleri var: Ankara tavası, kapama, orman kebabı, çoban kavurma, sızgıç, patlıcanlı et ve siyel gibi et yemeklerini kesinlikle tavsiye ediyoruz. Hele ki et seviyorsanız, burası sizin için cennet. Yanına çorba içmek isterseniz dutmaç, keşkek, miyane ve toyga var. Peşine bir de tatlı mı istediniz? Ayva boranası, höşmerim, kaygana, kar helvası, fıslak ve zerdali hoşafı arasından seçiminizi yapabilirsiniz.
Ankara’da Alışveriş
Ankara içinde pek çok AVM bulunmakta. Alışveriş yapmak için yer arama sıkıntınız yok. Neredeyse her mahallede bir AVM var. Eğer yöresel ürünler satın almak istiyorsanız, Samanpazarı ve Çıkrıkçılar Yolu’na alabiliriz. Bunun dışında Ankara Kalesi’nin oraya gittiğinizde de çok ilgi çekici ürünler görebilirsiniz. Eğer yolunuz düşerse Beypazarı’nda da pek çok ürün bulabilirsiniz. El işlemeleri, dekoratif ürünler, takılar, süs eşyaları ve daha niceleri.
Ankara Gece Hayatı
Ankara gece hayatı oldukça meşhur. Sadece bahsi geçen pavyonları değil. Akşam dışarı çıkmak isterseniz pek çok mekan bulabilirsiniz. Kızılay Meydanı, Sakarya Caddesi, Arjantin Caddesi, Filistin Caddesi’nde pek çok bar ve gece kulübü vardır. Buralara da çoğunlukla öğrenciler gider ve nasıl eğleneceklerini de iyi bilirler. Eğer dışarıda iyi vakit geçirmek istiyorsanız buraları öneriyorum size.
Ankara pavyonlarını merak ediyorsanız da biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Sizi insan yerine koymadıkları gibi, oldukça yüksek fiyatları da vardır. Ancak sizin için değişik bir deneyim olabilir.
Ankara’da Festivaller
- Ankara Uluslararası Caz Festivali (2 – 27 Şubat): Kökü 90’lı yıllara dayanan ve birkaç caz severin önderliğinde düzenlenen bu festival, bu günlerde oldukça kapsamlı ve prestijli bir festivale dönüşmüş durumda. Caz severseniz kaçırmayın, hem yurtdışından hem de Türkiye’den önemli müzisyenleri görebilirsiniz.
- Ankara Uluslararası Film Festivali (28 Nisan – 2 Mayıs): Önemli filmleri, önemli konuklarla izleme şansını burada yakalayabilirsiniz. Türkiye’den ve özellikle Avrupa’dan çok ilginç festival filmleri izlemek mümkün. Yanı sıra Doğu sinemasıyla buluşmak içinde güzel bir fırsat olabiliyor. Sinemada alternatif arayanlar için düşünülebilir.
- Ankara Tiyatro Festivali (18 – 28 Kasım): Oldukça kapsamlı bir tiyatro festivali. 1996 yılından bu yana düzenleniyor festival ve bu güne kadar 453 oyun sergilenmiş, birçok atölye ve söyleşi gerçekleştirilmiş.
Ankara’da Gezilecek Yerler
Anıtkabir
Ankara’nın ve Türkiye’nin alamet-i farikası. Ankara’ya gidip de görmemek olmaz. Kimi zaman insan duygulanıyor, kimi zaman tüyler diken diken oluyor. Size tavsiyem, sessiz bir şekilde tane tane her yeri dolaşmanız. Hatta mümkün olduğu kadar az kişinin olduğu saatleri tercih ederseniz, çok ilginç bir deneyim yaşayabilirsiniz. Özellikle günübirlik Ankara gezisi düzenleyecekseniz, şöyle bir ziyaret edebilirsiniz.
Ankara Kalesi
Ankara kadar eski bir yer burası. 4 bin yıllık bir geçmişi var ve birçok medeniyet tarafından kullanılmış. Kimler tarafından yaptırıldığı bilinmiyor, işi biraz da gizemli kılan şey bu. Burada festivaller düzenleniyor, içerisinde müzeler var. Üstelik güzel de Ankara manzara sahip.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Ankara’nın tarihinin ne kadar önemli olduğundan bahsettim. Durum böyle olunca bir medeniyet müzesi olmazsa olmazdı. Paleolitik Çağ’dan günümüze kadar süren bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Müzenin en değerli parçası ise, M.Ö. 6200 civarına tarihlenen Çatalhöyük kent planını içeren bir harita.
Kurtuluş Savaşı Müzesi
Burası, bir zamanlar ilk Büyük Millet Meclisi’nin toplandığı yer. İttihak ve Terakki Cemiyeti’nin toplanma binası olarak inşa edilmiş. Kurtuluş Savaşı sırasında önemli rol oynamıştır. Daha sonradan müzeye dönüştürülmüş. Kurtuluş Savaşı’nın önemli anlaşmalarını, bugünkü Türkiye’yi inşa eden yazışmaları bulabilirsiniz.
Cumhuriyet Müzesi
Bildiğiniz gibi bugünkü meclisten önce iki tane meclis binası vardı. Burası da ikinci yer. Daha sonradan Cumhuriyet Müzesi’ne dönüştürüldü. Kurtuluş Savaşı’nı izleyen dönemde neler yaşandı, nasıl yaşandı buralarda belgelerle görebilirsiniz.
Eymir Gölü
ODTÜ topraklarının içerisinde kalıyor. Muhteşem güzellikte bir yer. Şehrin göbeğinde bir cennet. Ankara kafa dinleme yerleri ile ilgileniyorsanız, burayı ziyaret edebilirsiniz. Güzel doğası ve manzarasıyla, sizi hayattaki her türlü stresten uzaklaştıracaktır.
Atatürk Orman Çiftliği
Son yıllarda işlerin karıştığı cennet kıvamında bir yer burası. Önemli bir ormanlık alan ve içerisindeki çiftlikte çok lezzetli hayvansal ürünler üretilmekte. Üstelik önemli bir milli miras. Son zamanlarda imara açılacağı konuşuluyor. Böyle olursa, buralar betona dönüşmeden önce gidip görün, neler kaybedebileceğimize tanıklık edin derim.
Kuğulu Park
Ankara ile özdeşleşmiş bir park. Parkın havuzun kuğular, ördekler, kazlar yer alır. Tatlı bir yer. Gidip kafa dinleyebilirsiniz. Ankara’da sevgiliyle gidilecek yerler arasında. Romantik gezginlere duyurulur! Hoşça vakit geçirmek için ideal bir yer.
Ankara’ya gitmenin en güzel tarafının ne olduğuna artık karar verebilirsiniz! İyi yolculuklar!