Amasra, Batı Karadeniz bölgesinde yer alan ve yaklaşık üç bin yıl öncesine dayanan bir tarihe sahiptir. Geçmiş dönemlerde Sesamos, Samastro ve Amastris isimleri ile de bilinen bu tarihi belde var oluşundan itibaren birçok medeniyete başkentlik ve ev sahipliği yapmıştır. Tarihi yönü oldukça gelişmiş olan Amasra’nın sahil ve plajları da oldukça ilgi görmektedir.
Bartın’ın en sevilen sahil kasabası olan Amasra, yaz tatili için tercih edilse de bu beldenin bir Karadeniz sahili olduğu unutulmamalıdır. Bahar aylarında oldukça serin olan Amasra özellikle Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarında eşsiz bir atmosfere sahip olmaktadır.
Konaklama açısından bu ilçede hiçbir sıkıntı çekmeden çok sayıda pansiyon ve otel tercihi yapabileceğiniz gibi, kamp alanlarını tercih ederek doğa ile iç içe bir tatil yapabilirsiniz. Doğal güzelliklerin ve tarihi kalıntıların birbiri ile bütünleştiği bu beldede gezilecek birçok tarihi kalıntı, çarşılar, mağaralar, kiliseler, plajlar ve mesire alanları bulunmaktadır.
Bartın’a on yedi kilometre uzaklıkta bulunan, beş tepeli, iki koylu bir yarımada esasında konumlandırılmış ve eşsiz güzelliklere ev sahipliği yapan Amasra’da gezilecek yerleri şu şekilde sıralayabiliriz.
İçindekiler
Kemere Köprüsü
Bartın gezi rehberi listesinde olmazsa olmazlar arasında yer alan Amasra’ya gelen kişiler, buranın simgesi haline gelen Kemere Köprüsünü ve deniz manzarasını görmeden geri dönmemelidir. Boztepe – Zindan ve Sormagil mahallesini birbirine bağlayan bu köprü, Roma döneminden kalma bir yapı olması nedeni ile ziyaretçiler ve ilçe halkı için büyük bir önem taşımaktadır.
Geçmiş dönemlerde bu alanda, kayık ve tekne bakımları yapılması nedeni ile tekne turları yapılmaya başlanmış ve turizme katkı sağlanmıştır. Zaman içinde su akıntısının fazla olması nedeni ile yıkılma tehlikesi geçiren Kemere köprüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2016 yılında koruma altına alınmıştır.
Amasra Müzesi
Bartın gezi rehberi oluşturan kişiler Amasra’ya uğramadan kesinlikle geri dönmemelidir. Amasra Müzesi, Amasra’nın faaliyet gösteren tek müzesidir ve ilk olarak 1995 yılında belediye binasının kullanılmayan ve küçük bir odasında açılmıştır. İlerleyen yıllarda, eski ilkokul binasına taşınan bu müze Amasra’nın geçmişini aydınlattığı için Amasra’da gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır.
Oldukça fazla ilgi gören ve ihtiyaç fazlalığı nedeni ile 1884 yılında Bolu Kaymakamı, İsmail Kemal tarafından inşası başlatılan Bahriye mektebi binasına taşınmıştır. Yapımı yarım kalan bu bina, bakanlık tarafından satın alınarak tamamlanmış ve 1982 yılında Amasra Müzesi adını alarak ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır. Bizans, Roma, Helenistik ve Ceneviz dönemlerine ait üç bin yıllık bir tarihi sergileyen Amasra Müzesinde 2 adet arkeolojik, 2 adet etnografik ve 4 adet teşhir salonu bulunmaktadır.
Amasra Kalesi
Gezilecek yerler için kendine Amasra gezi rotası hazırlayan kişiler listelerine Amasra Kalesini mutlaka eklemelidir. Bizans dönemine ait olan bu kale, Zindan ve Sormagir olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Osmanlı ve Ceneviz dönemlerinde geniş çapta onarımlar yapılarak kullanılmaya devam eden bu yapı, eşsiz manzarası sayesinde ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başarmış durumdadır. Geçmiş dönemlerden büyük kalıntılar bulunan bu yapı içinde, Cenevizliler döneminden kalan ve Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevirilen bir dini yapıda bulunmaktadır.
Göldere Şelalesi
Amasra gezi rotası içinde tarihi yerlerin yanı sıra, doğa aşıklarını da etkisi altına alacak mekanlar bulunmaktadır. Karaman Köyüne yedi kilometre uzaklıkta yer alan Göldere Şelalesi ormanların arasından ulaşabileceğiniz ve kamp kurup, ateş yakabileceğiniz bir konuma sahiptir.
Doğa ile baş başa kalmak isteyen, huzurlu, sakin ve kendini dinleyerek zaman geçirmek isteyen kişilerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bu alanda yer alan etkileyici birçok manzara, fotoğraf tutkunlarının da dikkatini çekmeyi başarmış durumdadır.
Ağlayan Ağaç
Amasra gezisi sırasında ziyaret edilmesi gereken bir diğer rota, ağlayan ağaç bölgesidir. Ağaç adını hava ve denizden aldığı nemi içinde tutarak, İlkbahar ve Sonbahar aylarında damla damla geri vererek sanki ağlıyormuş gibi bir izlenim bırakması sayesinde almıştır. Yaklaşık üç yüz, üç yüz elli yıllık bir geçmişe sahip olduğu bilinen ağlayan ağaç yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekmeyi başarmış durumdadır.
Çekiciler Çarşısı
Batı Karadeniz bölgesinin büyük bir tarihi geçmişe sahip olan bölgesi Amasra’nın, ağaç oymacılığı geleneklerini yaşatmaya devam eden esnaflar, Çekiciler Çarşısında kendi ürettikleri el emeklerini ziyaretçilerinin beğenisine sunmaktadır. Civar köy halkınında devam ettirdiği bu geleneksel oymacılık için ıhlamur, şimşir, dişbudak, kiraz, ceviz ve kızılağaç tarzı ağaçlar kullanılmaktadır. Kendine has bir havası bulunan bu çarşıda dolaşırken kendine has resim, levha ve figür çeşitlerine rastlamanız mümkündür.
Direkli Kaya
Etkileyici bir manzaraya sahip olan Direkli kaya, tarihi ve turistik bir nokta olması sayesinde Amasra gezi rotası içinde yer almaktadır. Yedi metre uzunlukta olan bu kaya, Cenevizliler döneminde denizi aydınlatmak üzere inşa edilmiştir. Güzel bir manzaraya sahip bu alanda yürüyüş yapabilir, balık tutabilir, kayalar oyularak yapılmış basamakları ve mermer iskelesi sayesinde denize girme olanağı bile bulabilirsiniz.
Cenova Şatosu
Amasra Kalesi içinde yer alan Cenova Şatosu’na, Büyük Liman kısmında yer alan basamaklardan çıkarak ulaşabilirsiniz. Geçmişte bu bölgeye egemen olmuş ailelerin izlerinin hala görülebildiği bu şato, inşası bittikten sonra kale olarak kullanılmış ve Cenovalılar tarafından şato haline getirilmiştir. Günümüzde bu yapı oldukça bakımsız bir halde olsa da, taşıdığı tarihi önem hiçbir şekilde eksilmemiştir.
Cenova Şatosu yol haritasına buradan ulaşabilirsiniz.
Bozköy Plajı
Amasra gezi rotası oluştururken, hem deniz ve kumun tadını çıkartmak hemde sakin ve huzurlu bir hava yakalamak isteyen kişiler mutlaka bozköy plajını ziyaret etmelidir. Merkeze oldukça yakın bir mesafede bulunan bu plaj, kalabalıktan uzak durmak isteyen ve ailesi ile huzurlu bir zaman geçirmek isteyen kişilerin vazgeçilmez adresi olacaktır. Temiz bir deniz ve temiz bir kumsala sahip olan Bozköy plajında, ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabileceğiniz bir kafeteryada bulunmaktadır.
Büyük Liman Plajı
Merkezde bulunan ve en önemli plajlardan biri olan Büyük Liman Plajı, Bozköy Plajının aksine Amasra’nın en kalabalık plajları arasında yer almaktadır. Özellikle yaz aylarında çok daha fazla kalabalık olan bu plaj, yaz sonuna doğru sakin bir hal almaktadır. Ticari ve turistik gemilerin bu limana demir atmaları, bu alanın ticari açıdan da önem kazanmasına neden olmaktadır.
Gideros Koyu
Amasra gezi rotası oluştururken, doğa ile baş başa kalmak isteyenler Gideros Koyunu mutlaka listesine eklemelidir. Merkeze neredeyse bir kilometre uzaklıkta yer alan ve en popüler koylardan biri olan Gideros Koyu, masmavi suyu ve yemyeşil doğası ile tüm ilgiyi üstüne çekmeyi başarmış durumdadır. Doğal güzelliklerinin yanı sıra kampta yapabileceğiniz bu koyda, huzur dolu bir tatil yapabilir ve tüm senenin stresini atabilirsiniz.
Ahatlar Tabiat Parkı
Ahatlar Köyü içinde yer alan Tabiat Parkı, içerisinde meşe, gürgen, üvez, orman sarmaşığı, muşmula, alıç, defne, böğürtlen, menekşe, ısırgan, kızılçam ve defne gibi birçok ağaç türünü barındırmaktadır. Doğa ile iç içe olmayı seven ve yeşilin her bir tonunu görmek isteyen ziyaretçilerine ev sahipliği yapan Ahatlar Tabiat Parkında, sincap, kirpi, baykuş, ağaçkakan ve ibibik gibi birçok hayvana da rastlamak mümkündür. Bartın gezi rotası oluştururken Amasra’ya uğrayacak kişiler Ahatlar Tabiat Parkını mutlaka gezilecek yerler listelerine eklemelidir.