Biliyorum ki Ağva gezilecek yerler listesi gerçekten merak ediliyor. İşte bende harika bir hafta sonu etkinliği ile geldim karşınıza. Şehir hayatının karmaşasından kaçıp nefes almak isteyen ‘İstanbul’da nerede kamp yapabilirim’ diyen doğa ve kamp severler burada mısınız? Bizzat deneyimlediğim Hacıllı Şelalesi ve Kilimli Koyu yazıma göz atmaya ne dersiniz. Hadi o zaman ‘doğa bizi çağırıyor’ deyip başlayalım mı yolculuğumuza.
İçindekiler
HACILLI ŞELALESİ
İstanbul’a yakınlığıyla gönülleri fetheden Hacıllı Şelalesi’nde kamp ve doğa yürüyüşleri yaparak bir hafta sonunuzu doğada dolu dolu geçirebilirsiniz. Ağva Hacıllı Köyü’ne bağlı olan Hacıllı Şelalesi son dönemlerde kamp yapanların oldukça gözde mekanı haline geldi. Hacıllı Köyü’nden hafif bir rampa indikten sonra şelaleden gelen Göksu deresini göreceksiniz. Bu kısımlara aracınızı park edin ve atın kendinizi doğaya. Hacıllı şelalesi tabelasını gördükten sonra sizi ortalama 40 dakikalık dere kenarından yada üstünden doğa ile iç içe hafif zorlu bir yürüyüş bekliyor.
Kuşlar ve nehirden gelen sesler arasında harika bir ambians ve terapinin içinde bulacaksınız kendinizi. Doğaya kaçma dürtümüzün en büyük sebebi işte bu doğadan aldığımız terapiler değil mi. Bu ruhumuzu besleyen sesler eşliğinde ortalama 40 dakika sonra hedefe ulaşıyoruz. Şelalenin bir de üst kısmı var, ufak bir tırmanışla buraya da çıkılabiliyor. Buraya kadar gelmişken üstüm kirlenecek çıkamam demeyeceksiniz değil mi. ‘Peki güzel güzel yürüdük şelalenin üst kısmına da çıktık her şey harika gidiyor güzel anlattın ama ben burada kamp yapmak istiyorum, yapabilir miyim’ dediğinizi duyuyorum, şimdi o bölüme de geliyorum.
Ağva Hacıllı Şelalesinde Kamp Yapabilir misiniz;
Hacıllı’ da kamping işletme yok, yani çadırınızı ücretsiz bir şekilde ister şelale kısımında isterseniz de Göksu deresi boyunca istediğiniz uygun bir yere kurabilirsiniz. Ücretli bir işletme olmayınca elektrik, tuvalet, su yada alışveriş gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir yerde yok. Bu durum sizi sakın vazgeçirmesin hatta daha da güzel değil mi doğayla baş başa olacaksınız. Zeminini de hiç düşünmeyin toprak zemin olduğu için rahatsızlık vermeyecektir.
Ben tekrar gidersem kampımı dere kenarında uygun bir yerde yapacağım, hem daha aydınlık hem de daha sessiz sakin olduğundan dolayı, bu da sizin için belki bir fikir olur. Dere kenarı boyunca uzun yeşillik alanlar bol miktarda mevcut ister sandalyenizi götürün günübirlik vakit geçirin isterseniz de çadırınızı kurun kamp yapın.
Hacıllı Şelalesine Ne Zaman Gidilir;
Şelalenin mevsimlere göre debisi değişmektedir. Yoğun bir şekilde akış hızı olmayan Hacıllı şelalesi yaz aylarında kuraklaşıyor bu yüzden ya ilkbahar yada sonbahar aylarında gitmenizi öneririm. Ben hem temmuz ayında hem de nisan ayında gittiğim için nisan ayının en güzel zamanı olduğunu düşünüyorum.
Hacıllı Hakkında Merak Ettikleriniz;
- Şelaleye doğru gidecekseniz aracınızı derenin kenarında bırakıp trekking yaparak devam ediyorsunuz.
- Şelaleye 40 dakikalık bir doğa yürüyüşünün ardından ulaşabiliyorsunuz.
- Etrafta market bulunmamakta bu yüzden alışverişinizi yakında ki Hacıllı Köyü’nden yada markezi bir yerden yapıp gelmelisiniz.
- Gerek şelale kısmında gerekse yol üzerinde nehir kenarında kamp yapabileceğiniz alanlar mevcut.
- Kamp haricinde doğa yürüyüşü yapabileceğiniz orta zorlukta trekking alanlar mevcut.
- Mümkünse haftaiçi gelin, haftasonu talep oldukça yoğun ve kalabalık oluyor.
- İlkbahar yada sonbahar ayları en güzel dönemleri çünkü yazın sular azalıyor ve kuraklaşıyor.
- Telefon çekmiyor.
- Wc, çeşme ve cafe bulunmamakta.
Hacıllı Şelalesi’ne Nasıl Gidilir;
Hacıllı köyü İstanbul ve Kocaeli güzergahlarına yakın olduğu için bu iki konuma olan uzaklığından bahsedeceğim şimdi.
İstanbul – Hacıllı şelalesi ortalama mesafe 90 km’dir. Şile otoyolunu kullanarak gidebilirsiniz.
Kocaeli – Hacıllı şelalesi ortalama mesafe 60 km’dir. Gebze otoyolunu kullanarak gidebilirsiniz
Toplu taşıma ile gideceğim diyorsanız Üsküdar’dan kalkan 139A Üsküdar Şile/Ağva otobüslerine binebilirsiniz. Ortalama 2 – 2 buçuk saatlik bir yolculuğun ardından Şile ve Ağva’ya ulaşabilirsiniz.
KİLİMLİ KOYU
İstanbul’a yakınlığıyla doğa severleri cezbeden bir başka kaçış noktası Kilim Koyu. Gelir gelmez tepeden aşağıya doğru bakarak görsel şölen yaşayacağınız adeta bir gizli cennet burası. Karadeniz’in hırçın dalgalarıyla şekil almış kayaları ve bembeyaz kumları tropikal adaları andırıyor. Doğal oluşum olan bu kayaların üstlerinde büyüklü küçüklü çukurlar mevcut. Yürürken bu ufak tehlikelere dikkat ettikten sonra hiçbir sıkıntı olmayacaktır. Kaptınız mı sandalyenizi atıştırmalıklarınızı hiç düşünmeden düşün Kilim Koyu yollarına.
Kilimli Koyu’nda kamp yapabilir misiniz;
Hacıllı gibi burada da kamping işletme bulunmamakta bu yüzden yine elektrik, su, tuvalet yada alışveriş gibi ihtiyaçlarınıza kendiniz çözüm bulacaksınız. Koyun sahil kısımında da tepeliğin olduğu kısımda da kamp yapabilirsiniz. Ancak tepelik kısımda özellikle gece olabilecek rüzgara karşı uyarımı yapayım. Karadeniz rüzgarı ne de olsa dikkatli olmak lazım. Bu zorluğun haricinde burası kamp için harika bir yer. Çadırınızın kapısını açtığınızda manzaraya doyamayacaksınız.
Kilimli Koyu’na ne zaman gidilir;
Kilimli Koyu’na yılın her dönemi gidilir ama bence ilkbahar ve yazın gitseniz daha iyi olur. İlkbaharın o güzel ılık havasında ortamın daha güzel tadını çıkarabilirsiniz.
Kilimli Koyu Hakkında Merak Ettikleriniz;
- Aracınızı Koy’un hemen üst kısmında çok yakında bırakabilirsiniz.
- Gerek sahil kısmında gerekse tepelikte kamp yapabileceğiniz alanlar mevcut.
- Kamp haricinde doğa yürüyüşü yapabileceğiniz deniz manzaralı çok güzel alanlar mevcut.
- Buraya da mümkünse hafta içi gelin, havaların güzelleşmesiyle hafta sonu oldukça kalabalık oluyor.
- Telefon çekiyor herhangi bir sorun yok bu konuda.
- İşletme olarak çok yakında Kilimli restoran bulunmakta.
Kilimli Koyu’na Nasıl Gidilir;
Kilimli Koyu ve Hacıllı Şelalesi arası ortalama 20 km mesafe. İki konum da Ağva’ya bağlıdır.
İstanbul – Kilimli Koyu ortalama mesafe 100 km’dir. Şile otoyolunu kullanarak gidebilirsiniz.
Kocaeli – Kilimli Koyu ortalama mesafe 65 km’dir. Gebze otoyolunu kullanarak gidebilirsiniz
Toplu taşıma ile yine Üsküdar’dan kalkan 139A Üsküdar Şile/Ağva otobüslerine binebilirsiniz. Ortalama 2 – 2 buçuk saatlik bir yolculuğun ardından Şile ve Ağva’ya ulaşabilirsiniz.
Bu yazımla keşfetmekten çok zevk aldığım Hacıllı Şelalesi ve Kilimli Koyu gezim hakkında kafanızda ki soru işaretlerini gidermeye çalıştım. Orman, nehir ve doğa yürüyüşü üçlüsünü doya doya yaşayabileceğiniz İstanbul’a yakın bu harika iki konum bence bir an önce listenizde yer almalı. Unutmayın doğa sizi karşılıksız misafir eden en iyi arkadaştır, doğayla kalın.